15 Oct 2012

Kindle e-Reader, moje iskustvo

Objavio: ezudin.kurtovic

Obzirom da je prošlo već izvjesno vrijeme od kako sam nabavio Kindle e-Reader, čitač elektronskih dokumenata,( http://www.amazon.com/gp/product/B008GG93YE/ref=fs_sz ), želim sa vama podijeliti vlastito iskustvo u korištenju ovog uređaja, koji je, bar u našim uslovima, još uvijek nedovoljno primijećen, a radi se o tehnologiji koja se ubrzano razvija i u budućnosti će poprimati sve veći značaj.

EsSelam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za šta služi ovaj uređaj i kome (ne) treba

Kindle e-Reader, kao i drugi slični uređaji, omogućava jednostavno usnimavanje elektronskih knjiga, dokumenata i Web stranica i njihov prikaz na vlastitom ekranu, koji, za razliku od standardnih računarskih monitora, koristi posebnu tehnologiju ‘elektronskog papira’ (vidi: http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_paper ), koja je prilagođena za čitanje.

Ovaj uređaj je interesantan za osobe koje mnogo čitaju, posebno materijale s Weba, a kojima je čitanje s ekrana računara, tableta ili mobitela zamorno, nepraktično i opterećavajuće za oči i tijelo. Pri tome se podrazumijeva poznavanja engleskog ili drugih najvažnijih svjetskih jezika, jer je izbor e-knjiga na BCHS jezicima za sada veoma ograničen.
Područje primjene je dosta široko; npr. na ovaj način mogao bi se zamijeniti dobar dio đačkih/studentskih udžbenika i tako smanjiti troškove nabavke kao i težinu školskih torbi.

Prvi utisci:

Prvo što se nakon nabavke uređaja primijeti su njegove male dimenzije, obično se čovjek zapita “Zar je to TO?”. Drugo što se primijeti je da je pozadina ekrana više sivkasta, kao na starim digitronima, a ne svijetla kao na reklamnim fotografijama, ili bijela kao papir, kako bi očekivali. Ali sve to, nakon izvjesnog perioda navikavanja, zamijeni oduševljenje i Kindle postane vaš stalni pratilac.

Utisci nakon dužeg korištenja

Kao što sam ranije napomenuo, mala veličina uređaja a samim tim i mala veličina ekrana (dijagonala 6’’ ili 15.24cm) se učine kao nedostatak, ali kasnije se ispostavi da je ta veličina adekvatna (optimalna?) kada se uzme u obzir prikladnost za držanje u jednoj ruci prilikom čitanja, te nošenje uređaja - može se nositi u džepu od jakne.

Veličina ekrana jeste nedostatak kada su u pitanju PDF fajlovi s formatom stranice većim od A5, ali Kindle je prvenstveno namijenjen za čitanje elektronskih knjiga (AZW i MOBI) kao i dokumenata u standardnim formatima kao što su .doc, .txt, .HTML, i dr.

U knjigama/dokumentima na Kindlu se mogu dodavati komentari, označavati stranice (bookmark), podvlačiti tekst, pretraživati sadržaj, pratiti linkovi i dr., slično kao na računaru. Uz to besplatno se dobiju i rječnici za engleski, njemački, španski, portugalski, francuski i italijanski jezik, a objašnjenje riječi se jednostavno prikazuje u tekstu.

U Kindle-u postoji i Web preglednik (browser), ali on nije pogodan za svakodnevnu upotrebu radi sporijeg osvježavanja stranice, problema u prikazu pojedinih elemenata i sl.

Kako se podaci šalju na Kindle?

Kindle prima podatke direktno bežičnim putem preko Interneta: 1) putem stranice Amazon.com, 2) Web dodatka u pregledniku Interneta, ili 3) putem emaila (kao prilog). Četvrti način je putem računara i USB kabla, te programa kao što je Calibre http://calibre-ebook.com/ . Pomoću istog kabla se puni i baterija Kindle-a, koja inače ima kapacitet korištenja cca 2 sedmice, u ovisnosti od intenziteta korištenja.

Treba napomenuti da se baterija znatno brže prazni ako je uključena bežična konekcija Kindle-a na mrežu, te je preporuka da se bežična mreža uključuje samo po potrebi, tj. kada treba preuzeti neki sadržaj bez upotrebe kabla.

Cijena i dostupnost
Kindle se može nabaviti samo putem Web stranice Amazon.com, a prema mojim saznanjima, kod nas se može direktno (u prodavnici) kupiti jedino sličan uređaj proizvođača Prestigio.

Izvorna cijena na Amazonu nije velika. U mom slučaju ona je iznosila 109$+20$ transportnih troškova, ali kada se na tu cijenu dodaju troškova carine, PDV-a, špedicije, lokalne isporuke u BiH, ukupan iznos je bio negdje oko 280KM. U međuvremenu su se pojavili i novi modeli, a cijena ovog je pala na 89$.

Prednosti:
+ smanjenje potrebe za štampanjem / kopiranjem materijala
+ jednostavno i brzo, gotovo trenutno, preuzimanje elektronskih knjiga/dokumenata
+ u malom uređaju imamo pravu biblioteku

Nedostaci:
- ekran zahtijeva jaču i direktnu svjetlost (nova verzija Kindle-a ima vlastito svjetlo!)
- nije prikladan za čitanje PDF dokumenata formata većeg od A5, a i u tom slučaju treba ga koristiti u položenom (Landscape) modu
- nije zgodan za brzo skakanje s jednog dijela teksta na drugi
- Amazon uvijek ima uvid u ono šta čitamo, što može da ugrozi našu privatnost.

Zaključak:
Kindle i drugi slični uređaji za čitanje elektronskih dokumenata u velikoj mjeri, ali ne i u potpunosti predstavljaju zamjenu za štampač i papirne dokumente, što će se u budućnosti i povećavati.

Na kraju želim napomenuti da namjera ovog prikaza nije da vas navede ili odbije od kupovine ovakvog uređaja, već da vam kroz moje iskustvo približi jednu tehnologiju koja će u budućnosti biti sve više u upotrebi.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili želite dopuniti ovaj prikaz vašim iskustvom u korištenju e-readera, to možete uraditi kroz Komentar.

Blog kategorije: 
Newsletter: