20 Aug 2010

Zašto volim Ubuntu Linux

Objavio: ezudin.kurtovic

Obzirom da je informatika moja struka, spadam u napredne korisnike (s računarima se 'družim' od 1984-85 godine). Inače nisam isključiv kada je u pitanju određena tehnologija, suština je u funkcionalnosti, ali svakako tu su i drugi faktori: pouzdanost, sigurnost, zahtjevi po pitanju resursa, jednostavnost korištenja, cijena. 

Kada su u pitanju operativni sistemi za server, i Windows i Linux imaju svoje mjesto i ulogu. Međutim, ovom prilikom bih se osvrnuo na Linux na personalnim računarima (desktop i laptop). Pokušaću to uraditi kroz odgovore na pitanje "Zašto volim Ubuntu Linux?":

  • zato što sa instalacijom Ubuntu Linux OS na starom računaru, taj 'starac' dobije dušu mladića;
  • zato što se (uglavnom) ne moram brinuti za viruse, jer je Ubuntu Linux imun na Windows viruse;
  • zato što mogu bezbjedno očistiti zaraženu USB memoriju sa Windows virusom;
  • zato što uz Linux dobijem ogroman broj odličnih programa, i to besplatno;
  • zato što postoje paketi za edukaciju i kreativnu igru za djecu različite dobi;
  • zato što je Ubuntu Linux besplatan i ne razmišljam o licenci za Windows;
  • zato što na Ubuntu Linuxu mogu u mnogim slučajevima, kada nema druge opcije, pokrenuti i programe pisane isključivo za Windows.

U svakom slučaju smatram da za većinu standardnih korisnika (Internet, pisanje teksta, tabele, muzika, video) Ubuntu Linux predstavlja pravo osvježenje u odnosu na zastarjeli Windows XP. Naravno, ukoliko ste spremni platiti za licencu novog Windows 7 operativnog sistema, ništa vas ne sprječava da to i uradite, ukoliko imate potrebu za igrama i programima koji se isključivo izvršavaju na Windowsima (naravno, pretpostavka je da nabavljate legalni softver).

Najjednostavniji način da probate jeste da nabavite Ubuntu Live CD čijim pokretanjem ne pravite nikakve promjene na računaru. Sistem možete instalirati i paralelno uz Windowse. A napredni korisnici mogu pokrenuti Ubuntu kao virtuelnu mašinu na Windowsima, posebno ukoliko imaju jači računar. Preporučujem VirtualBox. Inače, virtualizacija je zgodan način da imate više računara na jednoj fizičkom uređaju, ali to je posebna tema.

 

 

 

 

 

 

 

 


Ubuntu Live CD je posebno zgodan ukoliko se desi 'havarija' Windowsa, te ne možete pokrenuti svoj računar. Na ovaj način možete zaobilaznim putem pristupiti podacima na disku i spasiti ih.

Mogućnosti primjene su velike, ne treba biti isključiv, ali smatram da je pažnja koju poklanjamo korištenju besplatnog i otvorenog softvera nedovoljna, a da se olahko prihvaća korištenje nelegalnog softvera, čak i u poslovne svrhe. Radi toga, preporučujem da se razmotre alternativna rješenja, u prvom koraku na Windows OS, a dalje možda i na Ubuntu ili nekoj drugoj distribuciji Linuxa.

Blog kategorije: 
Newsletter: 

Komentari

EsSelamu 'alejkum.

Korisnik sam Ubuntu distribucije od 2007, i mogu reci da ste izuzetno lijepo opisali Ubuntu ali bih samo dodao da isto vazi za vecinu Linux distribucija. Znaci nije iskljucivo vezano za Ubuntu s tim što je Ubuntu najpropimnentniji i izuzetno dobro prilagodjen za pocetnike odnosno prelaznike (posebno easy users) na Linux i kao takvog ga preporucujem.
U svakom slucaju lijepo je procitati tekst o mom omiljenom OS-u i na vlastitom jeziku.
Allah vam podario sve najbolje.