25 Oct 2006

Pitanja i odgovori (63): Ženidba s djevojkom koja se ne dopada roditeljima

Objavio: znaci
Na pitanje odgovara: 
Kenan Čemo

Selamun alejkum!
Zaista cijenim i podržavam vas koji dajete odgovore na ova pitanja, pa s toga želim da čujem i vaše mišljenje povodom jedne situacije koja se meni dešava. Naime, već dugo sam zajedno s jednom hajirli djevojkom. Naša veza je, naravno, šerijatska, i želim je uskoro oženiti u ime Allaha. Međutim, moji roditelji se ne slažu jer ona nije iste nacionalnosti kao ja i to je jedini razlog zašto se oni ne slažu. Ja sam odlučio da ih ne poslušam u ovom pitanju, i jesam li ispravno postupio? Da li treba slušati roditelje po ovom pitanju? Roditelji se ne pridržavaju i ne poznavaju vjeru dovoljno, a ja tu djevojku u ime Allaha volim i želim da živim islamskim životom u svakom smislu. Halalite što sam oduljio, želim da imate potpunu sliku o ovome tako da vam je što lakše dati odgovor. Unaprijed se zahvaljujem.

Selam!

Odgovor: 

Ve alejkumusselam!

Iako kažete kako želite dati što potpuniju sliku, ta slika ipak bi mogla mogla biti i malo potpunija, tim više što za jednu ovako spornu situaciju treba dati odgovor samo na osnovu izjave jedne od strana, konkretno vaše strane. Ovim ne dovodimo u pitanje vašu iskrenost i čistotu vašeg nijeta, no u ovakvim slučajevima predostrožnosti nikada ne manjka. Niste čak naveli ni šta njezini roditelji misle. Da li se oni slažu? Kažete i kako ste dugo s tom djevojkom. No to „dugo“ relativan je pojam. Za nekoga je dugo i nekoliko mjeseci, dok za druge to znači period od najmanje nekoliko godina. Sve to relativizira naš odgovor koji slijedi.

Samo na osnovu ovoga što ste iznijeli, vi jeste u pravu. Ako ste oboje vjernici i pridržavate se osnovnih načela islama, ako ste jedno drugom kuf’ (prilika), usto se i volite, u načelu ne bi trebalo biti smetnji za sklapanje braka. Međutim, i pored toga što vaši roditelji, kako kažete, ne prakticiraju baš dovoljno islam, niti ga poznaju, razmislite kako bi se situacija odvijala ukoliko se oženite s tom djevojkom mimo volje roditelja. Poznajem slučajeve gdje se mladić oženio djevojkom koja se nije sviđala roditeljima, pa su u njihovu braku toj svojoj novoj snahi na sve moguće načine pravili smicalice, ponižavali je, itd., da je na kraju moralo doći do ne baš sretnog razvoda. Vi ne navodite gdje bi ste, bar za početak, vas dvoje živjeli. U vašem slučaju nije isto živjeti zajedno s roditeljima ili odvojeno od njih. Vi svoje roditelje najbolje poznajete. Da li bi „progutali“ taj brak ili bi bilo nezgodnih situacija?

Ne znam koliko sam vam pomogao. Opet je na vama da doneste odluku. Naš savjet je da, ako već niste, klanjate istihāre namaz, bar tri noći uzastopno prije spavanja, s nijetom da vam se otvori najbolje rješenje za oboje.

Komentari

Brate (islamski)
Kao sto si i sam naveo, ti si u emotivnoj vezi sa tom devojkom, no nebitno koliko i iz kojih razloga, to ti islam strogo zabranjuje, tj zabranjuje bilo kakav odnos sa devojkama pre stupanja brak, samim tim i samu pomisao na bludnicenje sa istom i praksom bilo kog smisla.Jedino sto ti je dozvoljeno, a da bi osigurao na neki nacin svoj buduci zivot sa njom, tj brak, je prosidba odnosno veridba, sto naravno ne bi mogla da se odrzi bez prisustva tvojih i njenih roditelja.
Prosidba je stav tvojih ukucana, prvenstveno muskaraca (oca, strica, ujaka, brata) da li po svim tackama ona predstoji tebi , odnosno ti njoj (materijalnim i duhovnim)
To naravno nije dovoljno za ostvarenje tvojih zelja i misli, druga strana, a koju cine clanovi njene porodice, pre svega muski pa onda zenski, trebaju da se usaglase isto tako o mogucnosti stupanja njihovog deteta u brak, jer slozices se ona je njima sve kao sto si i ti sve svojima.
Posto si vec naveo, da su tvoji roditelji strogi protivnici tvom ostvarenju i smatraju da to neprilici tebi ni njima, trebas ipak potraziti pomoc od nekog (Sheha, Imam) Hodze koji ce ti dati pravi odgovor ma koje vrste on bio, u tvoju veliku pobedu ili pobedu tvojih roditelja.
Treba jedno da imas na umu.Alah svevisnji i samilosni, je odgovore na sva pitanja, teze i stavke, spustio po poslaniku Mohamedu i ona se nalaze u svetoj knjizi Kuranu.
Unjoj imas puno odgovora na sva tvoja pitanja.
Zelim ti iskreno da uspes u svojim nadanjima i da sa navedenom devojkom osnujes brak i porodicu po Bozijim zavetima, a da to sa druge strane neutice na odnos izmedju tebe i tvojih roditelja.
Pred tobom je veliki zadatak, a to je da tvoej roditelje koliko toliko pribliziz Islamu i ucenju Islama, a ti kao muskarac da se malo prosvetlis i drzis do sebe.
Puno pozdrava