19 Oct 2015

Pitanja i odgovori (128): Širk i oprost

Objavio: znaci
Na pitanje odgovara: 
Haris Čengić
Pocinila sam SIRK NAJVECI, KAJEM SE, BILO JE SVESNO I NESVESNO, bila sam u velikoj depresiji godinu dana. A i mnogo stvari se desavalo... sada se kajem. Jel se prima Tevba pokajanja?
Odgovor: 
Nema grijeha koji je veći od Allahove milosti. Iskreno pokajanje Allahovom milošću briše svaki grijeh, pa i širk. 
 
Istina, ajeti Kur'ana (4:48 i 4:116) kažu da je širk jedini grijeh koji dragi Allah ne prašta, ali to se odnosi samo na onoga ko umre sa teretom širka na svom srcu i takav dođe svom Gospodaru. A, onaj ko se za svoga života na Zemlji pokaje, njemu se čak i širk prašta.
 
''... i ne gubite nadu u milost Allahovu; samo nevjernici gube nadu u Allahovu milost." (12:87)
 
Prema tome, nemojte se brinuti. Da je grijeha koliko morske pjene iskreno pokajanje ih sve briše – samo je važno da pokajanje zaista bude iskreno, sa dna srca, i da se, naravno, osoba više nikada ne vrati svjesnom i namjernom činjenju tog grijeha.

Komentari

Hvala vam za sirk sto ste odgovorili ali ja sam se i velicavala tri puta put napravila sudruga Allahu.Izgubila sam li time dzenet Ima li milosti i zasto ja sam izgubila osecaj ljubavi preema Bogu kao pre??

Opet podsjećamo na navedeni Ajet (12:87): ''... i ne gubite nadu u milost Allahovu; samo nevjernici gube nadu u Allahovu milost." Prema tome, i da osoba devedeset devet puta pogriješi, ni tada ne smije izgubiti nadu u Allahovu milost i mora sve od sebe dati da se i po stoti put pokaje.

Ponavljamo, najvažnije je da se bude što je moguće više iskreno u pokajanju i čvrsto u odluci da se više tom grijehu ne vraća.

A ako više nemate intenzivan osjećaj ljubavi prema dragom Allahu kao prije, opet ne gubite nadu jer On, zasigurno, i dalje voli vas i želi vam najljepše – samo je bitno da se iskreno trudite koliko možete približiti se Njemu.

Sve pohvale pripadaju Allahu.Sestro Almira, ne gubi nadu i strpljenje.Allah nam je rekao da ce oprostiti sve grijehe onima koji se Njemu pokaju. On kaze :"Reci: "O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.'"[al-Zumar 39:53]To ukljucuje sve grijehe, cak I sirk. Ko god se pokaje, Allah ce prihvatiti njegovo pokajanje.Sto se posebno tice pokajanje od I prihvatanje pokajanja, Allah kaze:“i oni koji se mimo Allaha drugom bogu ne klanjaju, i koji, one koje je Allah zabranio, ne ubijaju, osim kada pravda zahtijeva, i koji ne bludniče; – a ko to radi, iskusiće kaznu, patnja će mu na onome svijetu udvostručena biti i vječno će u njoj ponižen ostati; ali onima koji se pokaju i uzvjeruju i dobra djela čine, Allah će njihova hrđava djela u dobra promijeniti, a Allah prašta i samilostan je;”[al-Furqaan 25: 68-70]Allah spominje kufr i sirk krscana, a onda ih naziva da se pokaju. On kaze:“Nevjernici su oni koji govore: "Allah je jedan od trojice!" A samo je jedan Bog! I ako se ne okane onoga što govore, nesnosna patnja će, zaista, stići svakog od njih koji nevjernik ostane.Zašto se oni ne pokaju Allahu i ne zamole oprost od Njega, ta Allah prašta i samilostan je.”[al-Maa'idah 5: 73-74] “Sljedbenici Knjige traže od tebe da im s neba spustiš Knjigu. Pa, od Musaa su tražili i više od toga, kad su, uglas, rekli: \"Pokaži nam Allaha!\" Zato ih je, zbog bezdušnosti njihove, munja ošinula. Poslije su, kada su im očigledni dokazi bili pokazani, tele prihvatili, ali smo i to oprostili, a Musau smo očitu vlast dali”[an-Nisa 4:143]Bez obzira koliko veliki grijeh, oprost, velikodusnost i ljubaznost Allah su veci.Sve sto trebate uciniti je okrenuti se Allahu, pokajati se za ono sto si radila/mislila i rijesiti da ti vise neces ponoviti (mnogi nakon kajanja ponove neke grijehe , ali ovdje se istice da tokom pokajanja uistinu ne namjeravate ponoviti grijeh). Allah nam kaze da prasta svima osim onih koju umru kao nevjernici (bez pokajanja):"I zaista, ja sam zaista prašta onome koji se pokaje, vjeruje I  čini pravedna dobra djela, a zatim ostaje konstantan u tome ih je (sve do svoje smrti)"[Ta-Ha 20:82]  Moramo misliti i na naseg Gospoda i nadati se da ce prihvatiti nase pokajanje i imati strpljenje - Redovno klanjaj namaze (samo sa razumijevanjem porznavanjem prevoda sura tako da ti je namaz uistinu ispravan, tako ces postici I povecati ljubav prema Allahu.A Allah najbolje zna.

Sestro, ne gubi nadu I imaj strpljenje.Allah nam je rekao da ce oprostiti sve grijehe onima koji se Njemu pokaju. On kaze :"Reci: "O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.'"[al-Zumar 39:53]To ukljucuje sve grijehe, cak I sirk. Ko god se pokaje, Allah ce prihvatiti njegovo pokajanje.Sto se posebno tice pokajanje od I prihvatanje pokajanja, Allah kaze:“i oni koji se mimo Allaha drugom bogu ne klanjaju, i koji, one koje je Allah zabranio, ne ubijaju, osim kada pravda zahtijeva, i koji ne bludniče; – a ko to radi, iskusiće kaznu, patnja će mu na onome svijetu udvostručena biti i vječno će u njoj ponižen ostati; ali onima koji se pokaju i uzvjeruju i dobra djela čine, Allah će njihova hrđava djela u dobra promijeniti, a Allah prašta i samilostan je;”[al-Furqaan 25: 68-70]Allah spominje kufr i sirk krscana, a onda ih naziva da se pokaju. On kaze:“Nevjernici su oni koji govore: "Allah je jedan od trojice!" A samo je jedan Bog! I ako se ne okane onoga što govore, nesnosna patnja će, zaista, stići svakog od njih koji nevjernik ostane.Zašto se oni ne pokaju Allahu i ne zamole oprost od Njega, ta Allah prašta i samilostan je.”[al-Maa'idah 5: 73-74]“Sljedbenici Knjige traže od tebe da im s neba spustiš Knjigu. Pa, od Musaa su tražili i više od toga, kad su, uglas, rekli: \"Pokaži nam Allaha!\" Zato ih je, zbog bezdušnosti njihove, munja ošinula. Poslije su, kada su im očigledni dokazi bili pokazani, tele prihvatili, ali smo i to oprostili, a Musau smo očitu vlast dali”[an-Nisa 4:143]Bez obzira koliko veliki grijeh, oprost, velikodusnost i ljubaznost Allah su veci.Sve sto trebate uciniti je okrenuti se Allahu, pokajati se za ono sto si radila/mislila i rijesiti da ti vise neces ponoviti (mnogi nakon kajanja ponove neke grijehe , ali ovdje se istice da tokom pokajanja uistinu ne namjeravate ponoviti grijeh). Allah nam kaze da prasta svima osim onih koju umru kao nevjernici (bez pokajanja):"I zaista, ja sam zaista prašta onome koji se pokaje, vjeruje I  čini pravedna dobra djela, a zatim ostaje konstantan u tome ih je (sve do svoje smrti)"[Ta-Ha 20:82]  Moramo misliti i na naseg Gospoda i nadati se da ce prihvatiti nase pokajanje i imati strpljenje - Redovno klanjaj namaze (samo sa razumijevanjem porznavanjem prevoda sura tako da ti je namaz uistinu ispravan, tako ces postici I povecati ljubav prema Allahu.A Allah najbolje zna.

Ucinila sam tevbu i mnogo mi je lakse ali ja se bojim onoga sto me sihirbaz terao da radim kao da me bih se lecila ü krug bih stavljala svece i sol a unitra bih sela ja i uzimala dim crnog dima kroz nos i stavljala noge ü toplu vodu i tom vodom moje telo razmazala a bila sam trudna i izgubljena sihrom potpuno Secam se da sam putovala kroz vreme i vracala se nazad na to isto mesto i tako tri puta ucinila .Isla sam Na rukiju i otkacila zihirbaza sada sam svesnija i zdrava ali me brine sto nisam rekla hodji za svece vodu sol i ostalo Hocu vas pitati hocu li ja izgoreti zbog svega toga ?