1 Oct 2012

Pitanja i odgovori (104): Neshvatljiv strah

Objavio: znaci
Na pitanje odgovara: 
Samir Beglerović

 Selam alejkum

Tražim pomoć za uklanjanje straha, izgleda da imam urođeni strah dok me je majka nosila još u stomaku imala je stres, danas se to u meni izjavljuje.

Znači ovako: zatvoren sam imam strah da putujem dalje od određenog kruga "sigurnosti" jer se tu osjećam sigurno, učinio bih sve što treba samo da se izliječim tog straha i da mogu normalno da živim.

Oženio bih se, obišao svoju rodbinu i uživao u svakom Allahovom danu moga života, samo da nemam strah ovaj u sebi, i što je najgore što ne mogu da se kontrolišem, neke misli mi stalno vrebaju glavom i govore mi da ako odem i malo dalje da će mi nešto biti, nakon čega slijedi panika, teško disanje, nekontrolisanje, znojenje....

Molim vas, Allah vas dragi nagradio, da mi pomognete ako ikako možete ili da mi dadnete savjet, jer ja bih stvarno volio da se otvorim i krenem. Hvala unaprijed.

Odgovor: 

 Često naglašavamo da iskušenje osobu pogađa shodno stepenu njene vjere, ša to je osoba čistija, to joj je i iskušenje snažnije.

Preporučili bismo Vam slijedeće:

1. da se pokušate, koliko-toliko, smiriti, uzeti abdest i proučiti četrdeset puta Ajetul Kursijju; prije toga zamoliti dragoga Allaha da prihvati učenje i da Vas izliječi od toga problema.

2. da obavezno uporedo sa tim, dakle što prije, otiđite svome doktoru i zamolite ga da Vas preporuči za razgovor sa specijalistom; nemojte da Vas ovo odbija, ukoliko je riječ o nekom psihičkom poremećaju, to je samo oboljenje kao i svako drugo (prehlada, upala pluća...) samo što nama, nažalost, nedostaje kultura bolesti pa, kao jedna od posljedica, nervno opterećene osobe bîvaju na neki način obilježene u društvu; no, časni Kur'an i Sunnet ne prave nikakvu razliku te vrste između oboljenja; za svaku bolest dragi Bog je podario i lijek, pa nam je stoga blagoslovljeni Poslanik preporučio da se liječimo.

Najbolje bi bilo da Vas Vaš ljekar uputi nekom obrazovanom psihoterapeutu, specijaliziranom za tretiranje fobija (strahova). To liječenje je proces koji traje ali koji, s Božijom pomoći, daje jako dobre rezultate.

Komentari

To sto opisujes je vrlo slicno anksioznosti, citam sta pises, i tacno slicne stvari se i meni desavaju.Ali ja barem od pocetka znam sta je to, jer sam bio doktoru.U sustini, vrlo neugodno stanje, koje ne ostavlja i nikad ne moze ostaviti nikakvu vecu posljedicu osim tog straha.To se desava nakon nekih jacih stresnih perioda, duzeg sakupljanja nezadovoljstva, eventualno nakon trauma.Ne sekiraj se brate, to je bezazleno sa medicinske strane, ali iz ugla onoga koji to prozivljava, kazu da nema neugodnijeg osjecaja.Zna zalupati srce jace, u sred noci, desi se da obuzme covjeka strah bez realnog razloga... Prouci malo po internetu, imas dosta tekstova o anksioznosti.Razgovor sa psihologom je 80 % izliječenja, vjeruj mi na riječ.Preporučujem da se raspitas za ljude koji se bave ljekovitim biljem, čajevima, tinkturama... Ja to uzimam, da ne bih uzimao tablete za smirenjei imaju odličan učinak. A ne izazivaju ovisnost.Ovo pisem s nadom da ce ti biti od pomoci.Sretno :D

Kad vijerujes u allaha sve je moguce, ono sto ti je potrebno je vjera u allaha, molitva i sva vrata cevti bit otvorena.