O nama

„Znaci“ su web stranica koja primarno za cilj ima uspostavljanje i razvijanje unutarislamskoga dijaloga i razumijevanja. Pored toga, stranica je posvećena općoj i specifičnoj islamskoj edukaciji te uspostavljanju razumijevanja među muslimanima i drugim vjerujućim tradicijama, naročito ibrahimovskim/abrahamskim.

Sljedstveno tome, „Znaci“ su otvoreni za dijalog kako sa svim muslimanima, tako i drugim religijskim tradicijama. Sadržaji stranice uglavnom su edukativne te informativne naravi.

Projekat internet stranice „Znaci“ nastao je 2001. godine kao rezultat ideje oživljavanja časopisa „Islamska Misao“ koji je izlazio u periodu 1979.-1993., čiji profil i kvalitet danas teško možemo prepoznati u nekom od printanih medija na ovim prostorima.

Od pune materijalizacije te ideje moralo se brzo odustati, ponajviše zbog finansijskih razloga. No, nekako u to vrijeme internet kao medij postajao je sve dostupniji te i popularniji u Bosni i Hercegovini, vremenom i sve pristupačniji i širim slojevima društva. Odlučili smo, uz Božiju pomoć, da ideju oživljavanja časopisa „Islamska Misao“ transformiramo u projekat podizanje web stranice.

Donekle, časopis „Islamska Misao“ i internet stranica „Znaci“ imaju identičnu sudbinu.

Kao što je pokretanje „Islamske Misli“ uslijedilo kao posljedica donošenja novoga, u mnogo čemu liberalnijeg, Ustava SFRJ iz 1974. koji je konačno afirmirao i Muslimane kao „narod“ te kasnijem posljedičnom svojevrsnom informacijskome bumu na svim poljima pa tako i polju religijskoga, i do podizanja internet stranice „Znaci“ došlo je nakon dva također društveno-politička izuzetno važna događaja.

Prvi je proglašenje nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, sada države Bosne i Hercegovine, što je dalo, nakon perioda odbrane od agresije 1992.-1995., velik prostor bosanskohercegovačkim muslimanima za suvremeno definiranje i daljnje afirmiranje vlastitoga identiteta.

Drugi bitan događaj jeste trend širenja opće informatičke pismenosti i što slobodnijeg pristupa internetu. Ne treba posebno naglašavati da ovo omogućava ne samo svakodnevnu praktički nemjerljivu otvorenost svakim pa tako i religijskim informacijama već i obrnuto, veliku mogućnost odašiljanja vlastitih informacija.

„Islamska Misao“ počela je jednim tradicionalnim ali ipak donekle i neselektivnim prezentiranjem tekstova i ideja islamske i uopće vjerske misli. Upravo zahvaljujući toj „otvorenosti“, ovaj časopis postigao je kvalitet i popularnost prepoznatljive i u našem vremenu.

„Znaci“ su također krenuli sa tradicionalnim ali i donekle neselektivnim materijalima, što stvarno jeste predstavljalo jednu novinu među islamskim stranicama na bosanskom/hrvatskom/srpskom jeziku. Ipak, ubrzo smo uvidjeli da je nužno izdiferencirati i sasvim jasno profilirati rad „Znaka“.

Stoga smo od naše druge faze razvoja rad posvetili govoru o karakteru vjernika, stanjima srca i duše, i danas tako potrebnom uspostavljanju procesa međumuslimanskoga razumijevanja. S obzirom da je naše vrijeme vrijeme haman bezuvjetne međuljudske komunikacije, značajan dio našega rada obilježen je i dijalogu s vjernicima drugih tradicija, naročito ibrahimovskim/abrahamskim.

Prvotna namjera bila je da stranica ide dvojezično, bosansko-engleski, no i od toga se moralo odustati, opet zbog finansijskih razloga, ili, bolje rečeno, zbog nemogućnosti angažiranja osoba koje bi tekstove sa bosanskog prevodili na engleski, a sadržaji stranice postajali su sve veći i veći.

U svome dosadašnjemu razvoju web stranica „Znaci“ prošla je kroz tri faze.

Prva faza imala je taj otvoreni donekle neselektivni karakter rada. Mnogo toga se uradilo. Napravljen je originalni softver i postavljen samostalni dizajn.

Jednoglasno je usvojen prijedlog da stranica nosi ime „Znaci“ jer je danas suvremenome čovjeku izloženom prije svega sociološkom uticaju postmoderne odnosno ultramoderne, veoma često u izravnome proturječju s Tradicijom, upravo potrebno skretati pažnju na Božije znakove – ajete, podsjetnike da sve što postoji ima zajedničkog jednog Stvoritelja, uzvišenoga Boga. Neke podsjetnike dragi Allah položio je u sâmim ljudima a neke, opet, u horizontima, oko ljudi.

Mi ćemo im pružiti znakove Naše (ājātinā) u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?

(Kur’an, sura Fussilet, ajet 53.)

U drugoj fazi razvoja, softver je još više poboljšan, promijenjen je i dizajn. U konceptualnom smislu, rad stranice mnogo je profiliraniji a postavljen je i forum. I dok su programske i konceptualne promjene na stranici bile istinski osvježavajuće, dotle je rad foruma pokazao svu nezrelost i neozbiljnost jednoga dijela muslimanskih posjetilaca.

Uredništvo stranice, što preko foruma što preko emaila, kontaktirali su mnogi. No, kao u nekim valovima, krenuli su ideološki i potpuno nekonstruktivni prigovori na rad. Zanimljivo, prigovori, ideologijski pamfleti a kasnije i ometanje samoga rada stranice dolazili su i od ekstremnih ezoterika, i od šiija, i od selefija i od vehabija. Stoga smo forum na kraju i ukinuli.

U trećoj fazi našega rada inoviran je softver za održavanje Web stranice, koji je kao i prethodna dva, autorsko djelo našega webmastera hadžije Ezudina. Postavljen je i novi dizajn stranice. Izmijenili smo raspored rubrika, dodali mnoge nove podrubrike, te uveli i „Galeriju fotografija“.

S Božijom pomoći, nastavljen je daljnji razvoj stranice, tako da je u mjesecu septembru / Ramazanu 2010. stranica potpuna prebačena na novu platformu - Drupal CMS, koji predstavlja jedan od najboljih programa te vrste. Pored toga, odabran je i novi dizajn stranice*.

„Znaci“ nisu profitabilna organizacija. Jedini stvarni troškovi jesu zakup domene i prostora na webu, koje opet, uz Božiju pomoć, uredništvo sâmo finansira uz pomoć uskoga kruga dobrih i vrijednih prijatelja.

* Kako je stranica znaci.com izgledala tokom perioda 2001-2009 možete vidjeti na http://web.archive.org/web/*/http://znaci.com

 (ažurirano 06.11.2010.)

Komentari

Submitted by znaci on Pon, 05/06/2019 - 11:23 Permalink

Riznica sa ljubavlju pisanih tekstova

Anonymous - 15 Septembar, 2009 - 10:17

Puno puta sam sa zadovoljstvom čitala priloge sa vaše stranice. Zahvaljujem vam se i nadam se da će vas dragi Allah nagraditi za vaš veliki trud koji ste uložili.
Jako bi me radovali novi prilozi o Lijepim Božijim Imenima.
Srdačan selam iz Stuttgarta - Njemačka

HVALA ZA VAS TRUD IZDVOJENO VRIJEME

Anonymous - 24 Avgust, 2010 - 18:37

Dosta toga sam saznao i uz pomoć vaših tekstova proširio sam "vidik" vjere. Oči drugačije gledaju na mnoge stvari i na Dunjaluku i Ahiretu.Svaki tekst nosi dozu težine u naučno-poučnom i obrazovnom smislu.Nastavite tako. Allah vas nagradio.

DOWA DRAGOM ALLAHU ZA VAS SVE

Anonymous - 30 Juli, 2011 - 18:45

ES-SELAMU ALEJKUM WE RAHMETULLAHI WE BEREKATUHU!

HVALA VAM SVIMA NA OVAKO DIVNIM TEKSTOVIMA, OBJASNJENJIMA, RAZUMNIM SHVATANJIMA I MUDRIM SAVJETIMA UPUCENIM SVIMA NAMA.

MOLIM SVEMOGUCEGA-DIVNOGA-SVEZNAJUCEGA-MILOSNOGA-NAMUDRIJEGA-NAJMOCNIJEGA-SVEVLADATELJA ALLAHA DA VAS NAGRADI NAGRADOM KOJA JE ZA VAS NAJLJEPSA, DA POPRAVI VASA STANJA U NAJBOLJA STANJA ZA SVE VAS I DA VAM SE SMILUJE NJEGOVOM NAJLJEPOSOM MILOSCU TE DA BUDE ZADOVOLJAN SA VAMA A I VI ZADOVOLJNI SA NJIM UZVISENIM, MOLIM SVEZNAJUCEGA DA VAS UCINI OD NJEGOVIH ROBOVA KOJE ON-LIJEPI ALLAH VOLI I DA UCINI VAS OD ROBOVA NJEGOVIH KOJI NJEGA VOLE TE DA VAS NAGRADI NAJLJEPSIM DZENNETOM-AMIN JA ISMUL 'AZAM:)

MS

Kazivanja

Anonymous - 16 Februar, 2012 - 21:36

Esselamu alejkum,

sve pohvale kako za sadrzaj tako i dizajn stranice. Najdraza cu mi kazivanja o poslanicima.

TEKIJE

Anonymous - 22 Mart, 2012 - 09:45

MALO VIŠE NAPIŠITE O TEKIJAMA KAD SU U PITANJU DUHOVNE TEKIJE SA TRADICIJOM I KOJE SU JOŠ U FUNKCIJI....
SVE STE DOBRO NAPISALI ALI STE IZOSTAVILI TEKIJU KOJA NAJVIŠE VRIJEDI A VI ZNATE KOJA JE U FUNKCIJJI PREKO 231 GODINU....
ZAPAMTITE KAD SU KOMUNISTIČKE VLASTE ZATVARALE TEKIJE I DŽAMIJE, DA JEDNU NISU USPJELI I SAMO JE NJIH PET OSTALO U FUNKCIJI, ZAHVALJULJUĆI NJIHOVIM PRAVIM ŠEJHOVIMA.......
SELAM ALEJKUM

Puna podrška i sve čestitke.

Anonymous - 5 Novembar, 2014 - 22:53

Puna podrška i sve čestitke. Potrebna nam je intelektualna snaga širokog spektra, pogleda i shvatanja.Čini mi se da postižete i utemeljujete nešto što na ovim prostorima (ali i šire) malo kome uspijeva u islamskom  svijetu a to je iskreno i blagotvorno razumijevanje svih oblika i ideja islamskog društva i zajednice. Umorni smo od isključivosti i pretenzija na samo svoju istinu i pamet a svi drugi muslimani su ili zalutali ili kafiri ili bidatlije.Dajte nam osnovu (ali i tako potreban primjer) za pravi i istinski dijalog u kojem će se u potpunosti uvažavati i poštovati sagovornik, njegov inntegritet i uvjerenje ma kakvo ono bilo. Ako je i "zalutala" duša, ne vrijeđaj je i ne tekfiri. Ničim. Prije ćeš joj pomoći i izvesti je na siratul musteqim lijepom riječju i razumijevanjem nego arogancijom i isključivošću. "lijepom riječju i mudrošću" uz puno poštovanje i integritet i ličnosti i ideja. Naročito kod mezheba, pravaca, šiita, sunita... i td. Isključivost je katastrofalna. Vidimo to, na žalost u najgorem obliku, širom islamskog svijeta.Sve najbolje vam želim i Allah vas nagradio i pomogao vas. Amin. Selam

Hvala na riznicama znanja koje dijelite sa nama

Mirza - 11 Novembar, 2014 - 11:55

Selam alejkum, Zelim vam sve najbolje u radu, i da vas dragi Allah dz.s. nagradi za sav vas trud. Inshallah da vam poveca znanje i ugled.Posebno me impresionira sekcija Esmau-l-husna. Najljpese zelje i selam,Mirza

Esmau-l-husna

Muamer - 28 Januar, 2015 - 10:16

Allah da vas nagradi za vaš trud i izdvojeno vrijeme.Ako imate i ostala Allahova lijepa imena negdje sažeta s prevodom, jako biste me obradovali da mi ih proslijedite. Obzirom da ostale stranice gdje nađem nemaju prevod na bosanski ili im fale hereketa...Ukoliko imate, i ovaj komentar moj pročitate obradujte me tim prilogom na main: muamer.b93@gmail.comHvala unaprijed.. 

Lijepa Božija Imena (Esmaullahil husna)

Mersiha - 15 Mart, 2015 - 04:18

Esselamu alejkum,da li biste mogli objaviti i ostala Lijepa Allahova imena od 49-99?Zahvaljujem vam se na tako lijepo prikupljenom i obajvljenom prilogu Lijepih Allahovih imena od 1-48.Kao sto sam mogla primijetiti,jos nekoliko komentara se odnosi na ovu istu molbu ali nazalost nisam pronasla odgovor.Da li mozete odgovoriti na ovoj stranici ili me uputi gdje mogu pronaci nastavak?Hvala unaprijed

Samo da pohvalim vas rad

Adnan - 24 Decembar, 2015 - 08:56

Selam,super su materijali i tekstovi, samo bi još bolje bilo da ustrajemo na ovome i da nastavimo objavljivati i dalje.Allah da bude zadovaljan sa vama i vašim trudom.

---

Marko - 14 Avgust, 2016 - 03:02

Assalamu alaykum wa rahmatullah. Djazakum Allah kheir !

krkleri

Hasani Tarzan - 31 Mart, 2018 - 01:35

Selam alejkum Postovani clanovi redakcije ZNACI,zeleo bih znati,da li mozete da mi pomognete oko 40 krklera,odnosno zeleo bih znati ko sve spada u krklere. U nadi da cete mi odgovoriti,unapred vam se zahvaljujem

Selamun 'alejkum, rado se

Emina - 2 Avgust, 2018 - 07:22

Selamun 'alejkum, rado se vraćam čitanju Vaših tekstova. Već godinama mi je na prvom mjestu Bookmark-a, a na telefonu ,također, na početnom zaslonu.Za posebnu pohvalu mi je i prijevod značenja Kur'ana, i način odabira ajeta.. Rubrika Esmau-l-husna baš pomaže da više razumijemo i drugačijim pogledom gledamo Gospodara. Hvala Vam..

Submitted by Alma Karuv (not verified) on Sat, 01/11/2020 - 11:05 Permalink

Selam Aleykum,
Da li bi bilo moguce doci u kontakt preko E-Mail ili telefonski sa g-din. Samir Beglerovic. Pokusala sam da stupim s njim u kontakt preko Fb ali neuspjesno. Htjela bih da razgovaram s njim o prijevodu I objavljivanju (clanica sam Udruzenja Prevodioca BiH ( Engleski / Bosanski i obrnuto). Takodje imam nekoliko dodatnih pitanja u vezi vase web stranice. Po zanimanju sam Magistar tehnickih nauka dipl. inzenjer kemije i farmacije. Skolovala sam se u SAD i tamo sam zivjela sa suprugom I kcerkom dvadeset godina ali sad zivim u Svicarskoj I blize sam Bosni. U toku rata i poslije rata pisala sam za Ljiljan i javljala se iz New Yorka kao dopisnica. Naravno, prakticiram Islam i trenurno radim na prijevodu jedne knjige od Imam Birgivi (O Etici I Moralu u Islamu) Autor izvornog prijevoda, kojeg sam osobno poznavala, me je ohrabrio da pridjem ovom projektu. U slobodno vrijeme pisem I bavim se prijevodom pored redovnog posla I obaveza prema porodici. Zamolila bih vas da prenesete ovu poruku
g-dinu. Samiru Beglerovicu i ako je moguce da mi se javi. Moja email adresa je almakaruv@gmail.com

Toplo i srdacno vas selamim I zelim vam mnogo uspjeha u daljnjem radu.

Alma Karuv
Ph: +41 78 641 14 12

Submitted by Unin Ejupovic (not verified) on Čet, 01/16/2020 - 00:10 Permalink

Postovani,
Interesiraju me postovaoci Ahi Evrana:Sheik Edebali, Sheik Tursun kao i sam Ahmed Jesavi. Da li su oni bili suniti Ili alevije? To i nije bitno
za sufije, jer su svi Muslimani mogli biti dervisi,
ali ipak zelim da znam njihovu pripadnost.
Da li postoji literatura u vezi ovih sufi ja.
Postovanje
Unin Ejupovic

Submitted by Nadia (not verified) on Tue, 11/24/2020 - 10:04 Permalink

Esselamu alejkum htjela bih vas samo pitat gdje mogu postavljat pitanja i da li cu dobit odgovor na njih s obzirom da ne znam datum kada je ovaj text izbacen.

Submitted by Nedzara (not verified) on Sat, 12/26/2020 - 14:31 Permalink

Godinama se obogaćujem sa Vaše stranice. Molim Vas kako novčano podržati ovu stranicu? Selam!