Pitanja i odgovori (115): Gdje se nalazi duša

 Draga redakcijo. Za nekoliko dana ce se ispuniti jedna godina kako sam se obratio Vama prvi put sa pitanjima:
1. Kada se nefs useljava u insanov  vudzud ( u kom periodu zivota insana)
2. sta biva sa nefsom posle insanove smrti.
Kasnije, obratio sam se Vama po drugi put, i jos nemam odgovora od Vas. Molim Vas obavestite me o cemu se radi, jer ja sam se Vama obratio sa puno nade da sam nasao jedan izvor od koga cu crpiti prave odgovore, ali malo sam se razocarao duzinom cekanja. Ne smatram da su pitanja toliko teska za Vas jer ja u Vas imam puno poverenja, pa Vas molim ukoliko mozete da izdvojite malo vremena te da mi odgovorite.
Zelim Vam puno uspeha u radu. Neka Vas Allah nagradi dzenetom.

Na pitanje odgovara

Odgovor

 Shodno predaji koju bilježe imami Buharija i Muslim, prenoseći je od časnoga Abdullaha ibn Mesuda, nakon što fetus bîva začet u utrobi žene, poslije stotinu i dvadeset dana (40+40+40) melek tome fetusu udahnjuje dušu.
Iz ovoga se može zaključiti da nakon stvaranja duša u „vanvremenskom“ okviru (v. npr. Kur'an, 7:172), njihovo smiještanje u fizičko tijelo dešava se u konkretnom vremenskom okviru, i to stotinu i dvadeset dana nakon začetka fizičkog tijela.
Prilikom smrti duša bîva odvojena od tijela, i uz to kuša i smrt (v. npr. Kur'an, 3:185.).
Potom joj se, shodno brojonim vjerodostojnim predajama, pokazuje gdje će joj biti boravište, a nakon toga počinje egzistirati u međusvijetu (berzah), sve do Sudnjega dana.