Pitanja i odgovori (116): Darivanje za bajram

 selam!
bila bih jako sretna ako mi mozete ubro odgovoriti na jedno pitanje vezano za bajram! a to pitanje jeste dali se treba kupovati pokloni za bajram? mislim na porodicu npr. uzu porodicu? Čula sam da je Allahu drago da darujemo jedne druge za bajram, odnosili se to na poklone ili npr da nahranis neke ili dadnes nekom ko je siromasan?? moja porodica zeli da svi kupimo jedno drugom po nesto, nevazno,vec samo da obiljezimo to malo, pa zato isto razmisljam
dali je uredu da se kupuju pokloni? ili se to nebi trebalo raditi? molim vas da mi odgovorite ubrzo! Allah da se smiluje na sve nas selam!

Na pitanje odgovara

Odgovor

 Na osnovu Vašega upita pretpostavljamo da, što se tiče propisa, o ovome znate sve što i mi, no, da jednostavno želite još nečije mišljenje.
Stvari ste poredali shodno njihovim prioritetima, što je izuzetno važno. Jedino bismo napomenuli da vjera često podarzumijeva i doživljaj, stoga, nekada i pored „vage razuma“ treba poslušati i srce. Drugim riječima, ukoliko je čovjek u prilici, trebao bi makar ponekad darivati i svoje najbliže.
Darivanje ne znači nužno ublažavanje materijalne neimaštine već ublažavanje, ili anuliranje, nedostatka koji neka osoba osjeća. A vrlo često, uslije dinamike i izazova života, većina nas osjeća potrebu za iskazivanjem ljubavi drugih prema nama, naročito naših bližnjih.
Stoga, ko, ustvari, može nedvojbeno odrediti šta je to sadaka? Kako se kaže u časnome Kur'anu: „Lijepa riječ i oprost vredniji su od milostinje koju prati vrijeđanje.“ (2:263.) Na tome tragu i časni poslanik Muhammed, alejhisselam, kaže: „Osmijeh je sadaka.“ (predaju bilježi Buharija, prenoseći je od hazreti Abdullaha ibn Mesuda)